Beroepen Oostsingel Schiedam

De Oostsingel: een halve eeuw van verandering


De probleemstelling van het Oostsingelproject luidt:

hoe ontwikkelde zich de sociaal-economische status van de Oostsingel te Schiedam gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw?

Hierbij is de Oostsingel in Schiedam de onderzoekseenheid, de sociaal-economische status het te onderzoeken kenmerk, de variabele, en de beroepspositie van de betrokken bewoners de indicator.
De periode ‘eerste helft van de twintigste eeuw’ moet hier ruim worden opgevat, vergelijkbaar met wat door sommige historici wel genoemd wordt  ‘de lange negentiende eeuw’ die men dan laat lopen tot 1914. Bij het Oostsingel-onderzoek hebben wij ons laten leiden door het moment waarop met de aanleg van de straat werd begonnen en door de beschikbaarheid van de bronnen.

De eerste gegevens over de beroepen van de Oostsingel stammen uit 1887. Daarvan biedt de Rotterdamse uitgever Van Biene aan de gemeente Schiedam het eerste ‘Adresboek der gemeente Schiedam’ (1888/89) aan. Er volgen dan nog een tiental van dit soort boekwerken, waarvan het laatste waarin beroepsgegevens per individu worden opgetekend dat van 1950 is. In het verband van dit onderzoek hebben we ons beperkt tot een vergelijking van de gegevens van het eerste en die van het laatste boek. Een analyse van de gegevens van de tussenliggende Adresboeken gaat vanwege zijn tijdrovende karakter het kader van  deze oefenstudie te buiten.

De Oostsingel, waarvan met de bouw gezien vanaf de Singel in de vroege jaren tachtig van de negentiende eeuw is gestart, heeft in 1887 nog lang niet zijn huidige lengte bereikt; in het Adresboek staan nog slechts zesenveertig volwassen bewoners met beroep vermeld. Halverwege de twintigste eeuw bestaat de straat in zijn definitieve, huidige vorm en is van honderdzestig bewoners het beroep geregistreerd.

Het indelen van concrete beroepen in hanteerbare categorieën is één van de problemen waar beroepsstratificatie-onderzoek als dit mee te maken heeft. Bovendien speelt bij historisch onderzoek van deze aard natuurlijk het probleem, dat er tijdens de onderzochte periode beroepen zijn verdwenen en dat er nieuwe zijn bijgekomen.
Op elke indeling is kritiek mogelijk vanwege de verschillende visies op de status van beroepen. Het gaat in het kader van dit voor-onderzoek te ver om de verschillende indelingskeuzen wetenschappelijk te verantwoorden. We hebben voor wat de gehanteerde categorieën aangaat gekozen voor een soort grote gemene deler van beide jaren en ons beperkt tot de publicatie van de meest opvallende resultaten daarvan met daarbij de volgende kanttekeningen.

In 1887 was het niet mogelijk onderscheid te maken tussen ongeschoolde en geschoolde arbeid, in 1950 wel. In het eerste jaar zijn alle arbeiders in de categorie ‘ongeschoold’ geplaatst, (‘Blue collars’).
In het eerste jaar werd de term ‘particulier’ gebruikt voor personen zonder beroep; in 1950 onderscheidde men bewoners zonder beroep van zonder beroep zijnde weduwen.
Ambachtslieden zijn zij, die als kleine zelfstandigen een bepaald materieel product fabriceerden, zoals meubelmaker of orgelbouwer.
Met ‘kantoor’ worden activiteiten bedoeld die zich in een kantoor afspelen plus beroepen die aan kantoorbedrijven zijn verbonden. (‘White collars’).
Beroepsgroepen met een score van kleiner of gelijk aan vijf zijn vanwege de overzichtelijkheid niet vermeld.

Deze gevonden resultaten komen tot uiting in de volgende relatieve frequentietabellen waarin de cijfers percentages verbeelden.

Oostsingel, Schiedam


Beroepscategorieën                                               1887                1950

Onderwijsgevenden                                                        17                      8
Kantoor, dienstverlening                                                26                    13
Kleine zelfstandigen                                                       15                      6
Ambachtslieden                                                                7                      7
Arbeiders geschoold                                                        -                     14
Arbeiders ongeschoold                                                 13                    16
Zonder beroep                                                                13                    16
Zonder beroep zijnde weduwen                                      -                     13



Enkele conclusies uit de tabellen

1887

Uit de beroepen van dat kleine aantal bewoners van 1887 kan de conclusie worden getrokken, dat de sociale samenstelling van de straat zeker niet representatief is voor die van de stad als geheel. Schiedam wordt in die tijd nog gedomineerd door industrieën die met de productie van jenever te maken hebben. Het is een typische arbeidersstad met in verhouding veel fabrieksarbeiders, met name brandersknechts die in de vaak onhygiënische  jeneverstokerijen hun ongeschoolde, dus laagbetaalde arbeid verrichten.
Het grootste deel van de inwoners van de  Oostsingel werkt in die periode op kantoren en in de dienstverlening. Slechts vier bewoners, dus nog geen tien procent, kunnen tot de arbeidersklasse worden gerekend; allen hebben dat typische toenmalige Schiedamse beroep van brandersknecht.
Een goede tweede op de ranglijst is het onderwijs en het zijn niet de minste posities die enkele Oostsingelaars daarbinnen bekleden. Zo hebben de directeur van de Rijks HBS en de conrector van het Stedelijke Gymnasium in de nieuwe straat domicilie gekozen. Enkele andere opvallende beroepen zijn makelaar in koloniale waren, rijkscommissaris van het loodswezen,  deurwaarder van de belastingen, verzekeringsagent en gistkoper.
Ruim een derde van de toenmalige bewoners vindt zijn werk in het onderwijs, op kantoor of is middenstanders. De Oostsingel is dan een typische woonstraat - veel winkels zijn er niet – met een voor Schiedam atypische bevolkingssamenstelling.


Vergelijking met 1950

Bij de vergelijking met 1950 blijken enkele opvallende verschillen.
De hierboven genoemde ‘groep van drie’ is sterk gekrompen. De eerste drie zijn gehalveerd, terwijl de laatste bijna tot een derde is gereduceerd. Die teruggang is duidelijk ten gunste gegaan van het aantal arbeiders dat halverwege de eeuw tot dertig procent is gestegen.
Een opmerkelijk gegeven is de stijging van de groep bewoners die geen beroep heeft - kinderen natuurlijk buiten beschouwing gelaten – en die in omvang overeenkomt met die van de arbeiders. Binnen de eerstgenoemde groep is het percentage weduwen opvallend.

Sommige feiten komen niet in de tabellen tot uiting. Zo woonden op de helft van de vorige eeuw vaak broers en/of zussen, al of niet een beroep uitoefenend, op één adres. Hetzelfde geldt voor de weduwen, die vaak met een of meer beroep uitoefenende kinderen samenwoonden.
Een vermeldenswaardig feit is de status van de bewoning van de nummers 7 en 9, het zijstraatje dat naar de achter de Oostsingel liggende basisschool loopt. Aldaar is een kantoorbediende degene met het hoogste prestige. Drie volwassenen zijn er zonder beroep en de anderen zijn een los werkman, een vloerenlegger, een machinist en een flessensorteerder.


Eindconclusie

Een onderzoek begint met een vraagstelling en behoort te eindigen met het antwoord daarop. Die probleemstelling luidde: hoe ontwikkelde zich de sociaal-economische status van de Oostsingel te Schiedam gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw?
Het antwoord kan dan luiden, dat de  Oostsingel in 1887 werd gedomineerd door de groep onderwijsgevenden, kleine zelfstandigen en mensen werkzaam op kantoren en dat deze ‘overheersing’ in ruim meer dan een halve eeuw is overgenomen door arbeiders en personen zonder beroep.
Velen zullen hieruit opmaken dat de sociaal-economische status van de onderzochte onderzoekseenheid is gedaald.

==========================================
 
Oostsingel Schiedam. Beroepen 1950 (Adresboek)


Homan, Catharina M. werkster Oostsingel 1a
Volk., Cornelia J.M. onderwijzeres Oostsingel 1a
Volk, J. C. M. kleermaker Oostsingel 1a
Volk, Johanna G. L. zonder beroep  Oostsingel 1a
Degenkamp, Magtilda M. winkeljuffrouw Oostsingel 1b
Hulst, H. C. van de boekbinder Oostsingel 3
Abma, Antonia J. zonder beroep  Oostsingel 7a
Abrna, Johanna M. zonder beroep  Oostsingel 7a
Abma, L. A. kantoorbediende Oostsingel 7a
Berkel, J . vloerenlegger Oostsingel 7b
Leeuwen, J. van machinist Oostsingel 9/3
Leeuwen, J. C. van flessensorteerder Oostsingel 9/3
Waard, J . de zonder beroep Oostsingel 9/5
Zagwijn, M. loswerkman Oostsingel 9/9
Pot, J. vishandelaar Oostsingel 11
Zon, Jacoba van zonder beroep  Oostsingel 11
Bans, P. J. boekhouder Oostsingel 13
Heikoop, F. L. machinebankwerker Oostsingel 13
Hovenkamp, G. onderwijzer Oostsingel 15
Roovers, A. P. P. architect Oostsingel 17
Caarls, Louise M. M. gezelschapsjuffrouw Oostsingel 19
Ernsting-Reijmers, M.C., wed zonder beroep  Oostsingel 19
Kleipool-Steens, A.M., wed zonder beroep  Oostsingel 19
Duimel, M. zonder beroep Oostsingel 21
Willems, H. F. A. M. winkelier Oostsingel 21
Boorsma-Mulder C., wed zonder beroep  Oostsingel 23
Boorsma, Nelly medisch analiste Oostsingel 23
Klinken, N. van metaaldraaier Oostsingel 23
Bovenberg, A. kantoorbediende Oostsingel 25
Bovenberg, Frederika zonder beroep  Oostsingel 25
Bovenberg, Maaike zonder beroep  Oostsingel 25
Jansen, J . G. predikant Oostsingel 27
Haar, D. ter laborant-fotograaf Oostsingel 29
Knopper, C. M. zonder beroep Oostsingel 29
Vliet, H. van kantoorbediende Oostsingel 33
DIkkenboer, A. P. den koperslager Oostsingel 35
Steenbergen-Veltman A. A. M., wed zonder beroep  Oostsingel 35
Koning, A. C. metselaar Oostsingel 35
Tieleman, A. zonder beroep Oostsingel 37
Tieleman, Elizabeth naaister Oostsingel 37
Rovers, Catharina S. zonder beroep  Oostsingel 39
Rovers, Johanna H. zonder beroep  Oostsingel 39
Rovers, PetronelIa zonder beroep  Oostsingel 39
Wuijster, Anna M. ambtenaar PTT Oostsingel 41
Smit, J . P . handelsreiziger Oostsingel 43
Linde-Figee J. van der, wed zonder beroep  Oostsingel 45
Linde, T. van der meubelmaker Oostsingel 45
Sciarone, J .C. ambtenaar Oostsingel 47
Most-Bijl, A. van der, wed zonder beroep  Oostsingel 49
Vredenbregt, J. kurkenfabrikant Oostsingel 51
Biemans, A. V. M. bankwerker Oostsingel 55
Zellem-Dalm, J.J. van, wed zonder beroep  Oostsingel 57
Zellem-ter Hofstede, S. van, wed zonder beroep  Oostsingel 57
Slobbe, W. J. van koperslager Oostsingel 59
Slobbe,  Johanna A. L. van zonder beroep  Oostsingel 59
Berg, K. W. van den controleur-colporteur Oostsingel 61
Gelder-van der Sluijs, P.E. van, wed zonder beroep  Oostsingel 63
Gelder, J. van kantoorbediende Oostsingel 63
Katwijk, J. van zonder beroep Oostsingel 65
KatwiJk, P. C. van zonder beroep Oostsingel 65
Kruit-Rosman, J. van der, wed zonder beroep  Oostsingel 67
Materman, F. metaaldraaier Oostsingel 67
Bakker, J. C. broodbezorger Oostsingel 69
Bubberman-Brouwer, M. E., wed zonder beroep  Oostsingel 69
Verkade-de Wit, S., wed zonder beroep  Oostsingel 71
Verkade, Geertruida onderwijzeres Oostsingel 71
Krullaars, T. B. concierge Oostsingel 73
Wiechert, C. bijkoster Oostsingel 75
Krijgsman, M. W. scheepsbouwersbaas Oostsingel 77
Katwijk, G. van schilder Oostsingel 79
Schalk, J. D. van der expediteur Oostsingel 81
Schalk, WiIhelmina van der kantoorbediende Oostsingel 81
Beekers-Zwaan, H., wed zonder beroep  Oostsingel 83
Zwaan, J . loodgieter Oostsingel 83
Graaf-van der Meer,  E. de, wed zonder beroep  Oostsingel 85
Graaf, M. van der graanhandelaar Oostsingel 85
Hulskens, P. C. loswerkman Oostsingel 87
Moerman-van Hattem, G.H. zonder beroep  Oostsingel 89
Hattem, E. B. van glasblazer Oostsingel 89
Duijn, J . van expeditieknecht Oostsingel 95
Duval, Jacqueline P. A. lerares Oostsingel 2
Jacobsen, A. C. zonder beroep Oostsingel 2
Woerekom, Maria van huishoudster Oostsingel 8a
Woerekom, Neeltje van verpleegster Oostsingel 8a
Woerekom, A. van zonder beroep Oostsingel 8a
Hassleij-van Woerekom, C., wed zonder beroep  Oostsingel 8b
Luitwieler, J. timmerman Oostsingel 8b
Timmermans, A. M. leraar Oostsingel 10
Kuijpers, H. G. schilder Oostsingel 14a
Joppe, Cornelia W. lerares Oostsingel 14b
Bijlo, Adriana onderwijzeres Oostsingel 16
Bijlo, Geertruida C. J . onderwijzeres Oostsingel 16
Rijn, P. van onderwijzer Oostsingel 18
Koning, M. G. de elektricien Oostsingel 22
Melchers, T. J . rijwielhandelaar Oostsingel 24
Marks-Bol, H., wed zonder beroep Oostsingel 26
Marks, Agatha ambtenares Oostsingel 26
Berg, J. C. van den incasseerder Oostsingel 28
Hoenderdos-Vroeg in de Wey, G. wed zonder beroep Oostsingel 30
Hoenderdos, Jannetje naaister Oostsingel 30
Sjoer, M. loswerkman Oostsingel 32
Hoenderdos, Neeltje incasseerster Oostsingel 30
Etman, J. gereedschapmaker Oostsingel 34
Vorst, W. van der metaaldraaier Oostsingel 36
Faatz-Beukema, J. J.  zonder beroep Oostsingel 38a
Jannessen-van Weelde, K., wed zonder beroep Oostsingel 38b
Wateren, D. van der verpleger Oostsingel 38b
Weelde, H. J. van arbeider NS Oostsingel 38b
Baksteen, W. goudsmid Oostsingel 40
Hingman, J. A. kunstschilder Oostsingel 42
Hartog, J. M. den zonder beroep Oostsingel 44
Oostrum, Bernardina L. kantoorbediende Oostsingel 44
Groenenberg, A. C. kantoorbediende Oostsingel 46
Hammen, A. van der adjunct-commies Oostsingel 48
Ruiter, J. G. de hoofdklerk Oostsingel 50
Rademaker, G. H. klerk Oostsingel 52
Middendorp-van Loenhoud, E. zonder beroep Oostsingel 54
Middendorp, Antonetta P. zonder beroep Oostsingel 54
Vogel, J. de timmerman Oostsingel 56
Kolling, C. handelaar Oostsingel 58
Kolling, J. J . machinebankwerker Oostsingel 58
Aleman, Arentje winkeljuffrouw Oostsingel 60
Groeneweg, Johanna M.,  onderwijzeres Oostsingel 60
Wamelen, E. van
Oostsingel 64
Beeker, Hendrika P. zonder beroep Oostsingel 66
Os, C. van winkelier Oostsingel 70
Zom, Arendina winkeljuffrouw Oostsingel 70
Zom, C. W. banketbakker Oostsingel 70
Hoeven, Margaretha van der werkster Oostsingel 74
Hoeven, W. van der schipper Oostsingel 74
Mak, J. P. kleinhandelaar Oostsingel 76
Vliet, L. van ijzerwerker Oostsingel 78
Ostermeier, G. H. timmerman Oostsingel 80
Vredebregt-Soesbergen, M.L., wed zonder beroep Oostsingel 84
Vredebregt, Christina H. M. onderwijzeres Oostsingel 84
Reus, A. de expeditieknecht Oostsingel 90
Reus, A. de machinebankwerker Oostsingel 90
Entrop, J. F. W. magazijnmeester Oostsingel 82
Noomen, Z. administrateur Oostsingel 86
Berman, P. M. groentehandelaar Oostsingel 92
Net, C. van der autogeenlasser Oostsingel 92
Visser, Gretha C. privé-secretaresse Oostsingel 94
Visser, M. L. adjunct-commies Oostsingel 94
Visser, A. matrassenmaker Oostsingel 96
Visser, Arina lerares Oostsingel 96
Marks, C. huisschilder Oostsingel 100
Groeneweg, L. onderwijzer Oostsingel 102
Kruit, A. zonder beroep Oostsingel 106
Regt, J . C. de seinhuiswachter Oostsingel 106
Kouteren, F. D. van orgelbouwer Oostsingel 108
Kouteren, J. van orgelbouwer Oostsingel 108
Meer, M. J. J. van der distillateursknecht Oostsingel 112
Hersbach, D. J. koperslager-fitter Oostsingel 114
Nijnatten, C. J. van opperman Oostsingel 116
Overdijk, F. A. monteur Oostsingel 116
Tuinder, W. distillateursknecht Oostsingel 118
Ris, A. H. zonder beroep Oostsingel 122
Goslinga, Elisabeth P. zonder beroep  Oostsingel 146
Kiela, W. grondwerker Oostsingel 164b

=================================================


Oostsingel Schiedam. Beroepen 1887 (Adresboek)
Bakker, O. leraar HBS Oostsingel A 169 5/1/a
Balk, A. bloemist en hovenier Oostsingel A 169 5/6
Berg, H. van den brandersknecht Oostsingel A 169 5/
Berg, J. van den machinist Oostsingel A 169 5/3
Blommendal, D.J. horlogemaker Oostsingel A 169 5/1, a
Borcheding, A.R.K. brandersknecht Oostsingel A 169 5/v
Brandhoff, H. particulier Oostsingel A 169 ha
Bijl, M. particulier Oostsingel A 169 5a
Bijlo jr., N. boekhouder Oostsingel A 169 1d
Creutzberg, W., Wed. particulier Oostsingel A 169 4g
Deventer, H.L. van schipper Oostsingel A 169 5m
Dienske, H. rijkscommissaris der loodsen Oostsingel A 169 5e
Fuchs, J.G. deurwaarder belastingen Oostsingel A 169 5f
Goederen, A. de makelaar koloniale waren Oostsingel A 169 5k
Hulhoven, A. gistkoper Oostsingel A 169 4h
Kok, L. tuinman Oostsingel A 169 5l
Kruining, A. stukadoorsbaas Oostsingel A 169 5n
Lindeman, J. loodgieter en kantoorbediende Oostsingel A 169 4h
Lourens, B. kleermaker Oostsingel A 169 4b
Mastenbroek, L. brandersknecht Oostsingel A 169 4f
Overdijk, J.H. boekhouder Oostsingel A 169 4i
Pigeaud F. verzekeringsagent Oostsingel A 169 4o
Riet, A. van, wed particulier Oostsingel A 169 4b
Riet, A. van kantoorbediende Oostsingel A 169 4b
Riet, W. van kantoorbediende Oostsingel A 169 4b
Roo, J. de meester timmerman Oostsingel A 169 4c
Scheurkogel, O., wed particulier Oostsingel A 169 5p
Schram, W.H. schipper Oostsingel A 169 4m
Smith, C.J. makelaar koloniale waren Oostsingel A 169 4n
Steijnis Gzn., J. directeur RijksHBS Oostsingel A 169 5c
Suissen, L. D.  kantoorbediende Oostsingel A 169 4e
Tak, C schildersbaas Oostsingel A 169 4i
Tengeler, C.M. onderwijzer Oostsingel A 169 4i
Tengeler, F.J.,  onderwijzer Oostsingel A 169 4i
Tengeler, J.W.C., wed particulier Oostsingel A 169 4i
Timmerhans van Abcoude, J.K.T. leraar HBS Oostsingel A 169 5i
Vaandrager, A. W.  hoofdonderwijzer Oostsingel A 169 5hb
Vermeulen, G.  brandersknecht Oostsingel A 169 5?
Walch, G. leraar HBS en gymnasium Oostsingel A 169 5h
Weber, J. besteller telegraafkantoor Oostsingel A 169 5?
Weerd, W.G. van der, conrector aan het gymnasium Oostsingel A 169 5d
Wendt, L. zaakwaarnemer Oostsingel A 169 5b
Windhorst. K.F. winkelier Oostsingel A 169 5i
Woerkom, A. van kuipersbaas Oostsingel A 169 4
Woerkom, E. van winkelierster Oostsingel A 169 4
Wirxel, T.P. kantoorbediende Oostsingel A 169 4l